Arjessa mukana - Arjessa tukena

Sinun edunvalvojasi

Täällä on

Ajankohtaisia Asioita

Image

Etusivulta löydät ajankohtaisimmat asiat ja tänne päivitellään etusivulta menneitä ajankohtaisia asioita ja päivän polttavia juttuja.
Arkistosta löydät vanhemmat ajankohtaiset asiat Lue lisää >
Kari muiden kertomana: Suosituksia, kiitoksia, palautetta... Lue tästä >
Karin haastattelut Lue tästä >

 

Menneitä ajankohtaisia:

 19.2.2018: Tes-neuvotteluiden vauhdittamisesta


Palvelualojen ammattiliitto PAMin hallitus on julistanut 16.2. ylityökiellon ja työajan plussaldon kerryttämiskiellon koskemaan kaupan alaa.

Ylityökielto ja työajan plussaldon kerryttämiskielto ovat laillisia työtaistelutoimenpiteitä, joista on ilmoitettu myös työnantajaliitolle ja valtakunnansovittelijalle.

Ylityökielto ja työajan plussaldojen kerryttämiskielto alkaa maanantaina 19.2. kello 6.00. Näillä toimenpiteillä pyritään edistämään PAMin tavoitteita työehtosopimusneuvotteluissa.

Lue lisää: Tästä

 24.1.2018: SAKn liittojen mielenilmaus 2.2.2018


SAK:n on kutsunut koolle poliittisen mielenosoituksen 2.2. kello 11 alkaen Helsingin Senaatintorille.
Mielenosoitus herättää monia kysymyksiä - tässä vastauksia (PAM ry)
Linkki vastauksiin: Tästä

Lisätietoja mm ilmaisista bussikuljetuksista SAK:n nettisivulla.
Linkki mielenilmauksiin aktiivimallia vastaan: Tästä
ja omalla tapahtumasivulla Facebookissa : Tästä
Kari

 10.1.2018: K-Market Oy:n myymälätyöntekijöiden luottamushenkilöt valittu


Vaalikokouksessa PAMin keskustoimistolla 4.1.2018 todettiin allekirjoittaneen valinta K-Market Oy:n valtakunnalliseksi pääluottamusmieheksi ja varatyösuojeluvaltuutetuksi. Ääniosuudet prosentteina pääluottamusmiesvaalin kolmen ehdokkaan välillä 48 - 28 - 24. Työsuojelvaalissa Tuiran Anne sai 67% ja vastaehdokkaansa 33% äänistä. Kiitos kaikille luottamuksesta!

K-Market Oy:ssä valitaan 1.1.2018 alkavalle kaudelle valtakunnalliset pääluottamusmies ja päätyösuojeluvaltuutettu sekä heille varaluottamusmies ja kaksi varavaltuutettua.

 13.12.2017: Kiitos Vakuutuskassat ry:lle ja Tradekan Sairauskassalle arvokkaasta huomionosoituksesta hallitustyöstä jäsenistön asioissa.15.12.2017: Hei K-Market oy:n työntekijä!


Luottamusmies- ja työsuojeluvaalin äänestysmateriaali on näinä päivinä tulossa kotiisi. Olen ehdotettu pääluottamusmieheksi ja varatyösuojeluvaltuutetuksi. Tuiran Anne on ehdotettu päätyösuojeluvaltuutetuksi. Ammattiosastomme on viikolla 49 postittanut esitteemme jokaiseen ketjun yksikköön - olethan nähnyt? Tässä ehdokasesitteemme TÄSTÄ.

Aloitin luottamusmiehenä 2002, ja ensimmäiset kuusi vuotta toimin samalla työsuojeluvaltuutettuna, joten myös työn terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat ovat tuttuja. Asumme Tampereella, joka kohtalaisen keskeisenä starttipisteenä mahdollistaa koko kentän hoitamisen. Kaikkea ei voi hoitaa tietokoneen näppäimistöltä tai puhelimella, vaan paikalla oleminen on ihmisläheisempi tapa toimia. Matkustaminen tilanteen vaatiessa ei saa olla ongelma.

Annella on työsuojelutehtävästä 10 vuoden kokemus ja minulla työsuhdeasioiden hoitamisesta 16 vuoden kokemus, joita me tarjoamme edelleen käyttöönne! Pitkän uran aikana syntynyt vahva verkosto toimijoihin eri osa-alueilla sekä tuntemus arjen asioihin ja niiden tavoitteelliseen hoitamiseen.

Sinun on päätös.21.11.2017: vaalit käynnistyneet


K-MARKET OY:SSÄ KÄYNNISSÄ VAALI PÄÄLUOTTAMUSMIEHESTÄ JA TYÖSUOJELUVALTUUTETUISTA

K-Market Oy:ssä valitaan 01.01.2018 alkavalle toimikaudelle yksi valtakunnallinen päätoiminen pääluottamusmies ja varaluottamusmies sekä yksi valtakunnallinen päätoiminen päätyösuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Toimikausi kestää niin pitkään, kun K-Market Oy:llä on ketjuohjattuja yksiköitä, ja niissä työskenteleviä työntekijöitä.

Vaalitoimikunnan 5.12. vaalikokouksessa on todettu asetetun kolme ehdokasta pääluottamusmieheksi, kaksi päätyösuojeluvaltuutetuksi ja kaksi ensimmäiseksi varavaltuutetuksi. Vaali käydään positivaalina, ja äänestysmateriaalin tulisi saapua kotiosoitteella 11.12. alkavalla viikolla. Käytä heti äänioikeutesi! Postita vaaliliput viimeistään 27.12., jotta ne ehtivät 4.1.2018 ääntenlaskentakokoukseen. Vain vaalikokouksen alkuun saapuneet äänet lasketaan.

Länsi-Suomesta on asetettu kaksi ehdokasta; Anne päätyösuojeluvaltuutetuksi sekä allekirjoittanut pääluottamusmieheksi ja ensimmäiseksi varavaltuutetuksi. Tässä ehdokasesitteemme TÄSTÄ. Lupaamme vahvaa kokemustamme ja laajaa osaamistamme yhä käyttöönne kaupan arjessa ja työelämän muutoksissa.

Kari Peltovirta

Olen toiminut päätoimisena luottamusmiehenä 16 vuotta, joista ensimäiset kuusi myös työsuojeluvaltuutettuna. Olen kouluttautunut kymmenillä PAMin ja Kiljavan opiston kursseilla ja ajankohtaispäivillä sekä verkostoitunut laajasti.

Sinä päätät, ketkä edustavat henkilöstöä. Tutut tukipilarit Tampereelta? :) Muista äänestää 27.12. mennessä!21.11.2017: Valinnat ovat käynnistyneet


K-Market Oy:n pää- ja varaluottamusmiehen ehdokasasettelu sekä päätyösuojeluvaltuutetun ja varavaltuutettujen ehdokasasettelu 20.11.-5.12.2017

K-Market Oy:ssä valitaan 01.01.2018 alkavalle toimikaudelle yksi valtakunnallinen päätoiminen pääluottamusmies ja varaluottamusmies sekä yksi valtakunnallinen päätoiminen päätyösuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Toimikausi kestää niin pitkään, kun K-Market Oy:llä on ketjuohjattuja yksiköitä, ja niissä työskenteleviä työntekijöitä.

Ehdokasasettelun toteuttaminen

Luottamusmiesehdokkaan/ehdokkaiden ja ehdottajan/ehdottajien on oltava Palvelualojen ammattiliiton PAMin jäseniä. Luottamusmiehestä saavat äänestää vain PAMiin kuuluvat työntekijät. Muista kysyä ehdokkaasi suostumus! Työsuojeluvaaliin ja –äänestykseen voivat osallistua kaikki myymälätyöntekijät. Työsuojeluvaltuutettua saavat kaikki äänestää. Ehdokasasetteluaika on 20.11. – 5.12.2017.

PAMin jäsen!

Jotta voisit varmuudella saada luottamusmiesvaaliaineiston, varmistathan heti, että liiton jäsenrekisterissä työnantajatietonasi on nimenomaan ’K-Market Oy, y-tunnus 1905481-8’. Ole tarvittaessa yhteydessä jäsenpalveluun p. 030 100 600 tai sähköpostilla pam@pam.fi

Ehdokkaista ilmoitetaan myymäläpäälliköiden sähköpostiin 20.11. tulevilla lomakkeilla. Täytettyjen lomakkeiden tulee olla perillä viimeistään tiistaina 5. joulukuuta 2017 klo 13:00 vaalitoimikunnalla. Myöhässä saapuneita esityksiä ei voida huomioida. Palautus osoitteella: K-Market Oy:n vaalitoimikunta, PAM ry PL 54, 00531 Helsinki.

Mahdollinen vaali joulukuussa

Mikäli tehtäviin ehdotetaan yhtä henkilöä kuhunkin, vaalikokouksessa todetaan henkilön valinta tehtävään. Jos tehtäviin tai joihinkin niistä asetetaan useampia ehdokkaita, suoritetaan vaali joulukuussa.

Lisätietoja antaa tarvittaessa PAMin järjestöasiantuntija Helena Vähä-Ruka p. 050 386 7148.

HUOM! Tämä ehdokasasettelu ja luottamushenkilövalinta tehdään K-Market Oy:n (aiemmin Suomen Lähikauppa Oy) yksiköissä. Mikäli olet siirtynyt kauppiasyrittäjän palvelukseen, ilmoita työnantajan vaihdoksesta (selvitä y-tunnus) PAMiin p. 030 100 600 tai sähköpostillla pam (a)pam.fi28.10.2017: PAMin Keski-Suomi - Pohjanmaa ja Pirkanmaa alueiden suunnittelupäivien julkilausuma: Nollakorotus halveksuu työntekijöitä!

Etkö pidä ammattiliitoista?

Ay-liike on jäsenistöönsä nojaten neuvotellut ja osin taistellut vuosilomat ja perhevapaat, vähimmäistyöehdot ja – palkat, viisipäiväisen työviikon ja lepoajat, työsuojelun ja henkilöstönedustajat sekä ansiosidonnaisen päivärahan. Haluatko olla puolustamassa näitä?

Vähimmäistyöehdot ja palkat ovat kirjattuina työehtosopimuksiin, joiden voimassaolo on taas katkolla. Palkankorotukset ovat riippuvaisia palvelualoilla työskentelevien työntekijöiden toimintavalmiudesta ja halusta tukea yhteisiä tavoitteita.

Rutto vai kolera?

Työntekijäpuoli on joutunut valitsemaan maan hallituksen uhkaamien pakkolakien vaihtoehtona taipumisen kiky-ratkaisuun, jossa muun muassa pidennettiin työaikoja ja siirrettiin työnantajamaksuja palkansaajien rasitteeksi. Tämä tarkoittaa, että bruttona 20.000 euroa vuodessa ansaitsevan työntekijän tilipussi pienenee reilu 400€ euroa vuoteen 2020 mennessä. Maan hallitus on jatkuvasti heikentämässä palkansaajien asemaa yhdessä työnantajaleirin vaatimusten kanssa. Nyt jos koskaan tarvitaan työntekijöiden yhteishenkeä ja valmiutta toimia.

Oletko tyytyväinen nollaan?

Liittokierros on avattu tarjoamalla pyöreää nollaa palkankorotukseksi – kiitoksena monista tuloksellisista vuosista. Vuonna 2016 yritysten jakama osinkopotti oli yli 11 miljardia. Tästä riittää jakovaraa myös palkansaajille. Oletteko sinä ja työkaverisi valmiita toimimaan? Emme todellakaan tyydy nollaan!

Lisätietoja linkistä avautuvasta pdf:stä löytyvistä yhteystiedoista

 

SUOMEN LÄHIKAUPPOJEN MUUTTAMINEN K-MARKETEIKSI PÄÄTTYNYT TOUKOKUUSSA


Ruokakesko jatkoi 409 entisen Suomen Lähikaupan yksikön toimintaa K-Marketeina ketjuohjauksessa. Talven 2016/2017 ja kevään mittaan lakkautettiin kymmeniä yksiköitä, joissa ei Kesko nähnyt edellytyksiä kannattavalle liiketoiminnalle jatkossa (tulosongelma tai kestämätön investointitarve). Yt-neuvotteluissa luottamusmiehet edellyttivät, että työntarjoaminen K-Market oy:n irtisanomille ulotettaisiin myös konsernin muihin yrityksiin. Itsenäiset K-kauppiaat (K-Market, K-Supermarket ja Citymarketin päivittäistavarapuoli) eivät ole kuitenkaan työntarjoamisvelvoitteen piirissä. Yli viisi vuotta kestäneissä työsuhteissa, joiden irtisanominen on tehty 1.1.2017 jälkeen, on K-Market oy:n työntekijällä työsuhteen päättymisenkin jälkeen vielä kuuden kuukauden ajan oikeus työterveyshuollon palveluihin. Jäsenyys Sairauskassaan päättyy työsuhteen loppuessa, mutta sv-lain mukaisia ja lisäetuuskorvauksia voi SaKasta hakea kuuden kuukauden ajan. Viimeisetkin Siwa-, Valintatalo- ja Euromarket -kyltit katosivat vappuun 2017 mennessä kauppojen ikkunoista ja ovien yläpuolelta. Monista paikoista katosi se kylän toinen kauppa.
Elokuun 2017 lopussa n. 150 yksikköä on siirtynyt liikkeenluovutuksina kauppiasyrittäjille, ja yksiköiden henkilökunta on jatkanut ns. vanhoina työntekijöinä. K-ryhmän toiminnassa uutta on se, että samalla kauppiaalla voi olla yhtä useampi kauppa. Valtaosa entisen Lähikaupan yksiköistä onkin siirtynyt nippuina yrittäjille.

Ennen kaupan/kauppojen siirtymistä yrittäjälle yksikössä/yksiköissä pidetään henkilöstöinfo liikkeenluovutuksen aihettamista muutoksista työntekijän asemaan. Tilaisuuteen kutsutaan myös luottamusmies (tai jos estynyt, niin työsuojeluvaltuutettu) edustamaan henkilöstöä ja vastailemaan kysymyksiin. Infossa kerrottavista asioista on saatavilla word-dokumentti - ole sähköpostiyhteydessä!

Myymälän siirryttyä kauppiasyrittäjälle K-Market oy:n luottamushenkilöt eivät voi edustaa henkilöstöä (muuta kuin K-Market oy:hyn liittyvissä asioissa). Työn terveyttä ja turvallisuutta koskevissa asioissa voitte kääntyä AVI:n työsuojelun puoleen ja Palvelualojen ammattiliton jäsenet työsuhdeasioissa PAMin työsuhdeneuvontaan https://www.pam.fi/yhteystiedot.html

On suositeltavaa, että valitsette keskuudestanne työsuojeluvaltuutetun ja pamilaiset keskuudestaan luottamusmiehen edustamaan henkilöstö em. asioissa uuden työnantajan suuntaan. Lisätietoja www.luottamusta.fi

 

Aina auki -mielenilmaisu Tampereella Keskustorilla 31.3.2017
Hei sinä toveri, paikallisjärjestön puheenjohtaja, luottamushenkilö, aktiivi ja jäsen, eläkeläinen, puoliso, opiskelija, kunnallisvaaliehdokas…. Järjestämme mielenilmauksen työntekijöiden kurjistuneen aseman puolesta ja tarvitsemme tukea mahdollisimman laajalta rintamalta työntekijöiden asemaa puolustavalta kentältä! Nyt on aika koota kaikki mukaan, tehdään tästä yhdessä onnistunut mielenilmaus. Katso lisää -> Tiedote ja ohjeet
Käy katsomassa ajankohtaiset asiat mielenilmaisusta PAM003 -sivuilta www.pam003.fi

 

20.2.päättynyt yt-menettely.

Yhteistoimintamenettely koskien 114 kauppaa ja niiden 570 työntekijää päättynyt 20.2.2017

K-Market oy käynnisti 9.1. yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut koskien henkilöstön asemaa 114 kaupassa. Näistä 53 yksikössä yritys arvioi mahdollisuudet jatkaa liiketoimintaa kannattavasti (huomioiden mm investointitarpeen), sekä 61 kauppaa, joiden kohdalle Kilpailu- ja Kuluttajavirasto asetti 11.4.2016 Ruokakesko oy:lle velvoitteen pyrkiä myymään ne kilpailijalle. Neuvottelujen piirissä oli yhteensä 570 työntekijää.

Yhteistoimintalain mukainen kuuden viikon neuvotteluaika päättyi maanantaina 20.2.2016. Kolmessa kokouksessa yritys kertoi alueluottamusmiehille 53 kauppaa koskevat perusteet niiden toiminnan mahdolliselle lakkauttamiselle. Neuvotteluissa keskusteltiin henkilöstön asemasta, jos yksiköiden toiminta lakkautetaan. Neuvotteluissa keskusteltiin mahdollisuuksista ja keinoista vähentää henkilöstövaikutuksia, sekä mm. periaatteita työn tarjoamisesta ja työllistymisen tukemisesta. KKV:n 11.4.2016 antamassa päätöksessä ei ole julkisuuteen kerrottu Keskolle asetetun kauppojen myyntivelvoitteen takarajaa.

Työnantaja saa tehdä käsiteltävässä asiassa päätöksiä vasta lain mukaisen neuvotteluajan päätyttyä, mutta päätöksen kertomiselle ei laissa ole maksimiaikarajaa määritelty. Luottamusmiehet esittivät, että yrityksen päätökset kerrottaisiin mahdollisimman pian henkilöstölle.

(Laki yhteistoiminnasta yrityksissä, 8.luku)

Päivitys aiheeseen, Turun Sanomat 21.2.2017

 

15.2.2017
Ihan oikeasti Laine, vaikuttaa se liikeaikalain kumoaminen pienmyymälöihin:
http://www.talouselama.fi/uutiset/aukiolon-vapautuminen-iski-rajusti-naihin-abc-asemiin-seurauksena-strateginen-paatos-6624837.

 

4.1.2017 No, toki liikeaikalain kumoamista ajamisen ykkösmiehellä on eriävä näkemys....
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701032200049020_uu.shtml.

"Entinen Suomen Lähikaupan pääluottamusmies, nykyinen K-Market Länsi-Suomen alueluottamusmies Kari Peltovirta syyttää pienmyymälöiden tukalasta tilanteesta osittain vuoden 2015 lopun päätöstä vapauttaa kauppojen aukioloajat.
- iso syntipukki oli liikeaikalain kumoutuminen vuosi sitten: se rokottaa nimenomaan pieniä kauppoja. Asiakkaat suuntaavat hypermarketteihin asioimaan, ja pienet kaupat kärsivät myynnin laskusta, mutta kustannukset nousevat koko ajan. Hankala yhtälö, Peltovirta sanoo.

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine on toista mieltä.

- Pienmyymälöillä, jotka toimivat lähimyymälöiden ehdoilla, ei ole mitään hätää. Kaikenkokoisilla myymälöillä on oma roolinsa. Ehkä myymälät, joiden myynti on perustunut siihen, että muut kaupat ovat kiinni, ovat kärsineet aukioloaikamuutoksesta, Laine kertoo. Hän ei usko, että tietynkokoiset myymälät olisivat kärsineet aukioloaikojen vapautumisesta. Laine kuitenkin huomauttaa, että Suomessa on hänen mielestään aika paljon pienmyymälöitä verrattuna moneen muuhun maahan."

 

3.1.2017
"Pienille myymälöille ja varsinkin alle sadan neliön kaupoille liikeaikalain kumoutuminen oli paha isku. Se rokotti pienten kauppojen liikemyyntiä ja kannattavuutta pahemman kerran. Ihmiset alkoivat käydä erikoispyhinä, lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin supermarketeissa."

"Suomen Lähikaupan tulevaisuus oli synkän näköinen. Kun Kesko osti Lähikaupan liiketoiminnan viime vuonna, pelastui kuitenkin useiden satojen myymälöiden jatkuvuus. - Vaikka kauppoja nyt tullaan sulkemaankin, niin pitää muistaa, että satoja liikkeitä myös jatkaa."
http://www.ts.fi/uutiset/talous/3151115/Luottamusmies+Keskon+ytneuvotteluista+Aukiolon+vapauttaminen+paha+isku+pienille+kaupoille.

 

Arkistosta löydät vanhemmat ajankohtaiset asiat Lue lisää >