Ajankohtaiset -arkisto:

 

20.2.päättynyt yt-menettely.

Yhteistoimintamenettely koskien 114 kauppaa ja niiden 570 työntekijää päättynyt 20.2.2017

K-Market oy käynnisti 9.1. yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut koskien henkilöstön asemaa 114 kaupassa. Näistä 53 yksikössä yritys arvioi mahdollisuudet jatkaa liiketoimintaa kannattavasti (huomioiden mm investointitarpeen), sekä 61 kauppaa, joiden kohdalle Kilpailu- ja Kuluttajavirasto asetti 11.4.2016 Ruokakesko oy:lle velvoitteen pyrkiä myymään ne kilpailijalle. Neuvottelujen piirissä oli yhteensä 570 työntekijää.

Yhteistoimintalain mukainen kuuden viikon neuvotteluaika päättyi maanantaina 20.2.2016. Kolmessa kokouksessa yritys kertoi alueluottamusmiehille 53 kauppaa koskevat perusteet niiden toiminnan mahdolliselle lakkauttamiselle. Neuvotteluissa keskusteltiin henkilöstön asemasta, jos yksiköiden toiminta lakkautetaan. Neuvotteluissa keskusteltiin mahdollisuuksista ja keinoista vähentää henkilöstövaikutuksia, sekä mm. periaatteita työn tarjoamisesta ja työllistymisen tukemisesta. KKV:n 11.4.2016 antamassa päätöksessä ei ole julkisuuteen kerrottu Keskolle asetetun kauppojen myyntivelvoitteen takarajaa.

Työnantaja saa tehdä käsiteltävässä asiassa päätöksiä vasta lain mukaisen neuvotteluajan päätyttyä, mutta päätöksen kertomiselle ei laissa ole maksimiaikarajaa määritelty. Luottamusmiehet esittivät, että yrityksen päätökset kerrottaisiin mahdollisimman pian henkilöstölle.

(Laki yhteistoiminnasta yrityksissä, 8.luku)

Päivitys aiheeseen, Turun Sanomat 21.2.2017

 

15.2.2017
Ihan oikeasti Laine, vaikuttaa se liikeaikalain kumoaminen pienmyymälöihin:
http://www.talouselama.fi/uutiset/aukiolon-vapautuminen-iski-rajusti-naihin-abc-asemiin-seurauksena-strateginen-paatos-6624837.

 

4.1.2017 No, toki liikeaikalain kumoamista ajamisen ykkösmiehellä on eriävä näkemys....
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201701032200049020_uu.shtml.

"Entinen Suomen Lähikaupan pääluottamusmies, nykyinen K-Market Länsi-Suomen alueluottamusmies Kari Peltovirta syyttää pienmyymälöiden tukalasta tilanteesta osittain vuoden 2015 lopun päätöstä vapauttaa kauppojen aukioloajat.
- iso syntipukki oli liikeaikalain kumoutuminen vuosi sitten: se rokottaa nimenomaan pieniä kauppoja. Asiakkaat suuntaavat hypermarketteihin asioimaan, ja pienet kaupat kärsivät myynnin laskusta, mutta kustannukset nousevat koko ajan. Hankala yhtälö, Peltovirta sanoo.

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine on toista mieltä.

- Pienmyymälöillä, jotka toimivat lähimyymälöiden ehdoilla, ei ole mitään hätää. Kaikenkokoisilla myymälöillä on oma roolinsa. Ehkä myymälät, joiden myynti on perustunut siihen, että muut kaupat ovat kiinni, ovat kärsineet aukioloaikamuutoksesta, Laine kertoo. Hän ei usko, että tietynkokoiset myymälät olisivat kärsineet aukioloaikojen vapautumisesta. Laine kuitenkin huomauttaa, että Suomessa on hänen mielestään aika paljon pienmyymälöitä verrattuna moneen muuhun maahan."

 

3.1.2017
"Pienille myymälöille ja varsinkin alle sadan neliön kaupoille liikeaikalain kumoutuminen oli paha isku. Se rokotti pienten kauppojen liikemyyntiä ja kannattavuutta pahemman kerran. Ihmiset alkoivat käydä erikoispyhinä, lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin supermarketeissa."

"Suomen Lähikaupan tulevaisuus oli synkän näköinen. Kun Kesko osti Lähikaupan liiketoiminnan viime vuonna, pelastui kuitenkin useiden satojen myymälöiden jatkuvuus. - Vaikka kauppoja nyt tullaan sulkemaankin, niin pitää muistaa, että satoja liikkeitä myös jatkaa."
http://www.ts.fi/uutiset/talous/3151115/Luottamusmies+Keskon+ytneuvotteluista+Aukiolon+vapauttaminen+paha+isku+pienille+kaupoille.

3.1.2017
https://www.pamlehti.fi/uutiset/uutinen-pam-lehti/2017/01/kesko-yt-neuvottelee-taas.html/.

 

3.1.2017
Toiminnan jatkumisen edellytyksistä on käynnistetty 2.1.2017 yt-neuvottelut 53 Siwassa ja Valintatalossa. Neuvottelut koskevat 259 henkilöä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) velvoitti Keskoa luopumaan yhteensä 60 kaupasta hyväksyessään huhtikuussa 2016 Suomen Lähikauppaa koskevan yrityskaupan.Näissä KKV-kohteissa on käynnistetty yt-menettely, jotta kauppojen asema Keskon lähikauppaverkostossa voidaan selvittää siinä tapauksessa, että kohteita ei saada määräaikaan mennessä myytyä KKV:n hyväksymälle ostajalle tai ostajille. KKV-kauppoja koskevien yt-neuvotteluiden piirissä on 61 kauppaa ja 311 henkilöä. http://kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2017/keskon-lahikauppaverkostossa-lahes-1000-k-ruokakauppaa/.

 

3.1.2017
Huhtikuun 2017 loppuun mennessä K-Marketeiksi muuttuu seuraavat 175 Siwaa ja Valintataloa: http://www.k-market.fi/nama-siwat-ja-valintatalot-muuttuvat-seuraavaksi-k-marketeiksi/.

 

30.8.2016
M-ketjun yrittäjät hierovat kiivaasti kauppaa Siwoista. http://www.kauppalehti.fi/uutiset/neuvottelut-siwoista-kayvat-kuumina---keskolla-myyntipakko/PdJi5mii?utm_source=leiki&utm_medium=aamulehti&utm_campaign=kontekstuaalinen.

 

1.11.2016: Suomen Lähikauppa on nyt osa Keskoa
Siwat ja Valintatalot muuttuvat huhtikuuhun 2017 mennessä K-Marketeiksi ja ne siirtyvät kahden vuoden kuluessa K-kauppiaille lue lisää pörssitiedotteesta Tästä .
Listan seuraavaksi K-Marketeiksi muuttuvista kaupoista löydät K-Marketin verkkosivuilta Tästä .
http://www.kesko.fi/yritys/toimialat/paivittaistavarakauppa/lahikauppa/.

 

29.10.2016: SAK Pirkanmaan aluekokous
Kokous mm. linjasi tulevaa aluetoimintaa ja teki valinnan aluetoimikunnan jäsenistä kaudelle 2017-2018
Ammattiosastot tekivät esityksiä jäsenistä seuravan kauden toimikuntaan. Allekirjoittanut sai jatkopestin toimikunnassa - kiitos luottamuksesta PAM003 ja aluekokousedustajat!
http://www.sak.fi/osallistu-ja-vaikuta/alueet.

 

PAM003 ry:n syyskokous 12.11.2016 - olethan ilmoittautunut?
Syyskokouksessa pääset vaikuttamaan ensi vuoden toimintasuunnitelmaan ja budjettiin, sekä valitsemaan puheenjohtajaa ja johtokuntaa. Toimi nopeasti
http://www.pam003.fi/epages/pam003.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015121402/Products/1043.

 

24.10.2016: Kauppiaistaminen käynnistynyt - muutoksista henkilöstöinfot
Ensimmäiset Lähikaupan yksiköt Helsingissä, Tampereella ja Virkkalassa ovat siirtyneet kauppiasvetoisiksi. Lähikaupalla on yhteistoimintalain mukainen informointivelvoite liikkeen luovutustilanteessa. Me luottamusmiehet odotamme saavamme kutsut jokaiseen informaatiotilaisuuteen, joka pidetään Keskon ja kauppiaan välisen sopimuksen varmistuttua. Infossa SLK:n edustaja kertoo luovutuksen perusteet ja vaikutukset henkilöstöön sekä työntekijöillä on tilaisuus esittää kysymyksiä kauppiasyrittäjälle. On tärkeä selvittää kauppiaalta mm. työterveyshuollon olemassaolo ja sen taso, palkanlaskennan aikataulu (myös siirtymävaiheessa) ja työvuorosuunnittelun pelisäännöt.

PAMin jäsenmaksun työnantajatilityssopimus (tämän hetkisen tiedon mukaan) siirtyy Lähikaupalta kauppiaalle. Sinun toki tulee varmistaa jäsenmaksutilitys palkkalaskelmastasi. Jos tilitys ei ole tapahtunut, tee perintäsopimus K-kauppiaan (tai tämän palkanlaskennan) kanssa; soita jäsenyysneuvontaan 030 100 600.

Apunasi ja tukenasi muutoksessa ovat alueluottamusmiehet - löydät yhteystiedot myymälästäsi.

Vaikka Siwa tai Valintatalo konvertoidaan K-marketiksi, kauppa pysyy yhä Lähikaupan organisaatiossa. Sitten kun myymälä on (liikkeenluovutuspäivänä) siirtynyt kauppiaalle, olette kauppiasyrittäjän työntekijöitä, ja Lähikaupan luottamusmiehet eivät voi enää edustaa teitä työsuhdekysymyksissä. Mikäli jokin askarruttaa liikkeenluovutuksen jälkeen, niin voitte olla yhteydessä PAMin työsuhdelinjalle (jäsenten työsuhdeasiat 030 100 620). Lisäksi on tärkeää, että järjestätte pamilaisten työntekijöiden kesken luottamusmiesvaalit -- katso lisää: www.luottamusta.fi . Neuvoja valintojen käynnistämiseen saat myös PAMin aluetoimistoista. Yhdessä tekemisen vuoksi on tärkeää, että kaikki työntekijät ovat järjestäytyneet Palvelualojen ammattiliitto PAMiin. Mikäli työpaikallasi on työkavereita jotka eivät vielä kuulu PAMiin, tarjoa heille PAMin jäsenyyttä, jotta myös heidän mahdollisuus vaikuttaa mm. luottamusmiehen valintaan sekä heidän turvansa mahdollisen työttömyyden varalle olisi kunnossa. Liittyminen onnistuu suoraan netissä www.pam.fi/liity tai alueluottamusmiehesi kautta.

 

12.8.2016
http://kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/lehdistotiedotteet/2016/k-marketeiksi-muutettujen-siwojen-ja-valintatalojen-asiakaskaynnit-kasvaneet-selvasti/

>

 

Kauppiaistaminen on alkanut:
15.8.2016 http://kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/lehdistotiedotteet/2016/ensimmainen-k-marketiksi-muutettu-siwa-sai-k-kauppiaan/
14.9.2016 http://kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2016/tomas-laakso-kahden-k-marketin-kauppiaaksi-tampereella/
21.9.2016 http://kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2016/lasse-ja-kaisa-anttila-kolmen-k-marketin-kauppiaiksi-liedossa-ja-halisissa/

 

Heips!

Olen kesälomalla, "sorvin ääreen" palaan maanantaina 15.8. Tuuraajinani tällä välin toimivat Jorma p. o4o 529 7I89 (ma-ke) ja Kirsi o4o 5o4 7559. Aurinkoisia kesäpäiviä kaikille!

 

Siwat ja Valintatalot muutetaan K-Marketeiksi tulevan vuoden aikana ripeällä tahdilla.
15.07.2016. K-Marketiksi muutettuja kauppoja on tähän päivään mennessä avattu jo 25, ja elokuun loppuun mennessä luku nousee 70:een.
JO 25 SIWAA JA VALINTATALOA AVATTU K-MARKETEINA – NÄMÄ KAUPAT MUUTTUVAT SEURAAVAKSI.

>

 

PAMin puhelinpalvelujen ja aluetoimistojen kesän aukioloajat
05.06.2016 .Liiton ja kassan palvelulinjoilla ja puhelinvaihteessa on poikkeuksia kesän aikana.
PAMin puhelinpalvelujen ja aluetoimistojen kesän aukioloajat.

>

 

Muutosten kevät

Päivitys kotisivulle pitkän tauon jälkeen. Kevät ollut kiireinen mm paikkakunnan vaihdon vuoksi -- minä ja toimistoni muuttivat Tampereelle nyt vappuna. Jotkut ovat kertoneet minun tulleen tamperelaiseksi, mutta en ole varma asiasta; en ole muodostanut kantaa "Ilves tai Tappara", joten en kai ole virallinen manselainen? :) Mustamakkara on maistunut kyllä jo vuosikaudet!

Kesko on toteuttanut Suomen Lähikauppa oy:n osakekannan oston 12.4.2016.
Kesko Oyj:n tytäryhtiö Ruokakesko Oy on ostanut Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan pääomasijoittaja Tritonilta.
KESKO ON TOTEUTTANUT SUOMEN LÄHIKAUPAN OSTON - SIWAT JA VALINTATALOT MUUTTUVAT K-MARKETEIKSI

Siwat ja Valintatalot muutetaan vuoden kuluessa K-marketiksi, ja Keskon tavoitteena on kahden vuoden kuluessa kauppiaistaa Lähikaupalta siirtyvät yksiköt
KESKO OYJ PÖRSSITIEDOTE 12.04.2016 KLO 10.30

KKV julkaisi päätöksensä 11.4. Keskon tulee pyrkiä myymään 60 Lähikaupan yksikköä muille toimijoille.
YRITYSKAUPAN HYVÄKSYMINEN EHDOLLISENA

Vaikka Siwa ja Valintatalo muuttuu K-marketiksi, työntekijät ovat yhä työsuhteessa Suomen Lähikauppaan. Henkilöstöedut (kuten sairauskassajäsenyys) säilyvät niin kauan, kun työnantajana on SLK. Osa K-marketeista on jatkossa siis Lähikaupan ketjuohjauksen piirissä, eivät kauppiasyrittäjien vetämiä. Vasta myymälän siirtyessä liikkeenluovutuksessa kauppiaalle yksikön työntekijät siirtyvät (vanhoina työntekijöinä) kauppiasyrittäjän palvelukseen. Konversioon liittyvissä kysymyksissä voivat lähikauppalaiset aina kääntyä alueluottamusmiehen puoleen! Minut tavoittaa numerosta o4oo 647 184

 

Tradekan vaalit
Tradekan edustajistovaalien tulos vahvistettiin 31.3. En tullut valituksi, mutta kiitän kymmeniä äänestäjiäni. Kovia nimiä samalta ehdokaslistalta ohi - kuten Jukka Gustafsson, Arja Ojala ja Marja Stenius-Kaukonen - lienevät jostain yhteydestä tutumpia suurelle yleisölle? :)
TRADEKAN EDUSTAJISTOVAALIT 2016 – TULOKSET ON JULKAISTU!

 

Tulossa Tradekan edustajistovaalit 2016

Anna äänesi kuulua!
Osuuskunta Tradeka toimii jäsentensä hyväksi tarjoamalla heille kilpailukykyisiä palveluja ja kannustavia etuja. Vaaleissa Osuuskunta Tradekan jäsenet käyttävät Osuuskunnan ylintä päätösvaltaa ja valitsevat sille 85-jäsenisen edustajiston, joka ohjaa Osuuskunnan toimintaa seuraavat kuusi vuotta, vuoteen 2022. Äänestämällä vaikutat edustajiston kokoonpanoon. Sähköinen äänestys alkaa 1.3.2016 ja päättyy 22.3.2016. Muistathan äänestää! www.tradeka.fi/edustajistovaalit
Olen ehdolla Pirkanmaan vaalipiirissä numerolla 38. Haluan olla vaikuttamassa osuuskunnan jäsenten etujen parantamisessa sekä osuustoiminta-aatteen ylläpitämisessä ja edistämisessä. Osuuskunnan hallintokokemusta minulla on hallintoneuvostosta 2002-2013, jolloin olin (vähittäiskauppayhtiö) Tradeka oy:n -- sittemmin Suomen Lähikauppa oy:n henkilöstöedustajana mukana

 

11.1.2016 KKV selvittää tarkemmin Ruokakeskon ja Suomen Lähikaupan yrityskaupan kilpailuvaikutuksia
" KKV voi jatkokäsittelyssä hyväksyä kaupan sellaisenaan, määrätä ehtoja sen hyväksymiselle tai esittää, että markkinaoikeus kieltää kaupan. Jatkokäsittely voi kilpailulain mukaan kestää enintään kolme kuukautta." Kilpailu - ja kuluttajavirasto

Linkki PAM-lehden 14/2015 haastatteluun
Säilyvätkö työpaikat

 

Uutinen 2.12.2015
SAK:n Lyly 2.12.2015 EKn vetäydyttyä yhteiskuntasopimusneuvotteluista: – Riittävä kattavuus niin työnantajille kuin palkansaajille olisi ollut saatavissa. EK:n ehto AKT:n mukaan tulosta on erikoinen myös siksi, että AKT haluaa itse asiassa samaa kuin työnantajat eli sopimista liittokierroksella, Lyly painottaa
SAK:n Lyly: EK:lta puuttui tahto
Työmarkkinoiden kriisisopimus

SAK:n nettisivuilta löytyy myös kysymyksiä ja vastauksia neuvottelujen katkeamisesta, aikajana sekä muuta materiaalia www.sak.fi/neuvottelutilanne
Lauri Lylyn videokommentti: Youtube
Uusi lennäkki, jossa kerrotaan työmarkkinaneuvottelujen päättymisestä, SAK:n esityksestä ja pakkolaeista. PDF

Uutinen 18.9.2015
"Kesko Oyj:n tytäryhtiö Ruokakesko Oy on allekirjoittanut sopimuksen Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan ostosta. Suomen Lähikaupan nykyinen pääomistaja on pääomasijoittaja Tritonin hallinnoima rahasto."
http://www.lahikauppa.fi/fi/media/ajankohtaista/?articleId=764&otsikko=Suomen-L%C3%A4hikaupan-uudeksi-omistajaksi-Kesko

Keskon pääjohtaja Mikko Helander 18.9.2015:
""Strategiansa mukaisesti Kesko hakee kasvua päivittäistavarakaupassa. Yksi kasvun painopistealueista on lähikauppaverkoston kasvattaminen ja uudistaminen. Haluamme kehittää suomalaisille kuluttajille sopivien lähikauppapalvelujen saatavuutta, laatua ja hintakilpailukykyä. Samalla kauppa mahdollistaa merkittävät synergiaedut."
http://www.kesko.fi/media/uutiset-ja-tiedotteet/uutiset/2015/kesko-investoi-suomeen-ostamalla-suomen-lahikaupan/

PAMin liittovaltuusto
PAMin liittovaltuusto kokontuu 17.-18.11.2015. Petäys Resort -hotellissa Hattulassa. >

 

 

AlueLM-pesti tiedossa 2016-2017
Vaalitoimikuntien kokouksissa 21.10.2015 todettiin allekirjoittaneen saaneen kaudelle 2016-2017 suoraan jatkopestin Länsi-Suomen alueluottamusmiehen tehtävissä. Iso kiitos tuestanne - yhdessä hyvä jatkaa! Onnittelut myös Sari Pihlajaniemelle suorasta jatkopestistä varaluottamusmiehenä, sekä muille jo suoraan tehtäviinsä valituille Lähikaupan luottamushenkilöille. Itä-Suomen varaluottamusmiehestä käydään marraskuun aikana äänestys, joten kaikki valinnat ovat selvillä ääntenlaskentakokouksen 3.12. jälkeen.

Palkansaajien mielenosoitus perjantaina 18.9.2015
Poliisin arvion mukaan 18.9.2015 Helsingin Rautatientorilla pidettyyn päätapahtumaan osallistui yli 30 000 ihmistä. Tapahtumia järjestettiin myös muilla paikkakunnilla ympäri Suomen.

Mielenosoitusten lisäksi lähes 300 000 palkansaajaa eri puolilla Suomea vastusti työnseisauksella hallituksen suunnitelmaa heikentää työntekijöiden työehtoja


Klikkaa Kiitos kaikille STOP -mielenosoitukseen osallistuneille
Klikkaa ja katso kuvat mielenosoituksesta työehtojen ja sopimisen puolesta
Katso Karin ottamat kuvat alapuolelta:

 

 

 

 

Palkansaajien mielenosoitus perjantaina 18.9.2015
Palkansaajien mielenosoituksessa perjantaina 18.9. klo 11-13 puolustettiin työmarkkinajärjestöjen vapaata sopimusoikeutta ja vastustettiin hallituksen yksipuolisesti päättämiä työehtojen heikennyksiä.Klikkaa ja katso kuvat mielenosoituksesta työehtojen ja sopimisen puolesta

Hei kaupan väki!
On aika valita kauppojen luottamushenkilöt
Kauppojen työntekijöiden luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen valinta kaudelle 2016-2017 käynnistyi ehdokasasettelulla. Ehdokasasetteluaika on 5.-20.10. – kirje viimeistään maanantain 19.10. Postin kuljetuksiin, jotta ehtii ajoissa perille.Aineisto tullut perjantaina 2.10. kauppojen sähköpostiin. Ole pikaisesti yhteydessä, jos ei nähtävillä. PAMin jäsen! Jotta voisit osallistua luottamusmiesvaaliin varmistathan, että liiton jäsenrekisterissä työnantajatietonasi on nimenomaan ’Suomen Lähikauppa oy’. Ole tarvittaessa yhteydessä jäsenpalveluun p. 030 100 600 tai sähköpostilla pam@pam.fi. Työsuojeluvaaliin voivat osallistua kaikki myymälätyöntekijät, ja luottamusmiesvaaliin PAMiin järjestäytyneet myymälätyöntekijät (kassamyyjät, apulaispäälliköt ja myymäläpäälliköt). Mahdollisista vaaleista alueilla ilmoitetaan myöhemmin

 

Palkansaajien mielenosoitus perjantaina 18.9.2015
Palkansaajien mielenosoituksessa perjantaina 18.9. klo 11-13 puolustetaan työmarkkinajärjestöjen vapaata sopimusoikeutta ja vastustetaan hallituksen yksipuolisesti päättämiä työehtojen heikennyksiä.Klikkaa Osoita mieltäsi työehtojen ja sopimisen puolesta

Facebookin yhteisösivulle kootaan tietoa eri puolilta Suomea lähtevistä yhteiskuljetuksista. Tiedot löytyvät sivun ylimmästä julkaisusta.

PALVELUALOJA KOSKEVAT PAM RY:N JULKAISEMAT OHJEET LÖYDÄT TÄÄLTÄ

Kysymyksiä ja vastauksia poliittisesta mielenilmauksesta

Kysymyksiä ja vastauksia poliittisesta mielenilmauksesta

Olen puhelimitse (soitto ja txt) tavoitettavissa torstaina klo 11-20 ja perjantaina klo 7-17 (perjantaina varmimmin tekstiviestitse).

 

PAMin liittokokous 1.-3.6.2015 Messukeskuksessa.
Seuraa kokousta PAMin verkkosivuilta ja somessa 1.-3.6.2015.

Liittokokouksen kaikille avoimet päättäjäiset Helsingissä Narinkka-torilla ke 3.6. klo 15:00 alkaen!

 

PAMin liittokokousvaalitulokset julkaistiin 21.4.2015
Nöyrä kiitos äänestäjilleni. Ilokseni saan olla mukana ('kokemuksella ja kontaktipinnalla') yhdessä muiden liittokokousedustajien kanssa edelleenkin rakentamassa PAMista Suomen uudenaikaisinta ammattiliittoa!
Hei kesäkuussa sitten Messukeskuksessa tavataan! :)

Haluan onnitella ihan kaikkia teitä valittuja, erityisesti työtovereitani Lähikaupassa: onnittelut mm Lounais-Suomeen Tuijalle, Sarille, Paulalle ja Airille, Uusimaalle Helille & Johannalle, Kaakkoon Kirsille ja Lappiin Jormalle sekä toki Heli Isomäki. Hymiö like Kiitos muillekin Häme-Pirkanmaan vaalipiiristä mukaan tulleille Jatta, Heli, Susanna, Päivi & Toni - todella hienoa, kun lähditte ehdolle ja yhteiseen ehdokasesitteeseemme. Saimme kaikki ääniä -- yhteispotti vaalipiiristämme yli satakymmenen ääntä.
Katso liittokokousvaalin tulos 21.4.2015 www.pam2015.fi

PAMin liittokokousvaalitulokset julkaistiin 21.4.2015
Nöyrä kiitos äänestäjilleni. Ilokseni saan olla mukana ('kokemuksella ja kontaktipinnalla') yhdessä muiden liittokokousedustajien kanssa edelleenkin rakentamassa PAMista Suomen uudenaikaisinta ammattiliittoa!
Hei kesäkuussa sitten Messukeskuksessa tavataan! :)

PAM uutisia:
PAM on nyt Suomen suurin ammattiliitto - upeaa! Lue lisää >

Palkansaajien mielenosoitus perjantaina 18.9.2015
Palkansaajien mielenosoituksessa perjantaina 18.9. klo 11-13 puolustetaan työmarkkinajärjestöjen vapaata sopimusoikeutta ja vastustetaan hallituksen yksipuolisesti päättämiä työehtojen heikennyksiä.Klikkaa Osoita mieltäsi työehtojen ja sopimisen puolesta

Facebookin yhteisösivulle kootaan tietoa eri puolilta Suomea lähtevistä yhteiskuljetuksista. Tiedot löytyvät sivun ylimmästä julkaisusta.

PALVELUALOJA KOSKEVAT PAM RY:N JULKAISEMAT OHJEET LÖYDÄT TÄÄLTÄ

Kysymyksiä ja vastauksia poliittisesta mielenilmauksesta

Kysymyksiä ja vastauksia poliittisesta mielenilmauksesta

Olen puhelimitse (soitto ja txt) tavoitettavissa torstaina klo 11-20 ja perjantaina klo 7-17 (perjantaina varmimmin tekstiviestitse).

Hyvää työtä Suomi
SAK haluaa jatkossakin pitää palkansaajan puolta työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa. Työntekijöille on tarjottava turvaa talouden ja työelämän muutoksessa. Tavoitteenamme on turvata vapaus ja oikeus hyvään elämään kaikille kansalaisille tuloista tai varallisuudesta riippumatta
Katso lisää SAK hyvää työtä Suomi

Avauspuheenvuoroni työväen vappujuhlassa1.5.2015 Raivion teatteritalo, Sastamala
1.5.2015 - Avauspuheenvuoroni työväen vappujuhlassa Lue puheeni tästä >
Alapuolella Tyrvään sanomien 5.5.2015 lehtijuttu vappujuhlasta sekä kuva lehti-ilmoituksesta Työväen vappujuhlaan.

Kannanotto:
Kannanotto olutvarkaiden kiinniottamiseen.

 

 

 

Viittaus avoimeen kirjeeseen yritysjohdolle aukiolojen laajentamisesta:
PAM-lehden 17/2011 Paminat-palstan artikkelissa mainitulla "kirjeellä firman johtoon" viitattiin allekirjoittaneen 11.8.2011 myyntiorganisaation johtoryhmälle lähettämään vetoomukseen harkita uudestaan heidän tekemää päätöstään laajentaa kauppojen aukioloja. Vaikka johtoryhmälle suunnattu sähköposti oli ns. 'avoin kirje', on kyse kuitenkin yrityksen sisäisestä asiasta, ja siten en julkaise sitä verkossa. Vetoomuskirjeen saa lähikauppalainen tarvittaessa nähtäväksi olemalla yhteydessä allekirjoittaneeseen. Klikkaa kuva auki, aukeaa uuteen ikkunaan

Suomen Lähikauppa luopuu tarvittaessa työhön kutsuttavien sopimusten käytöstä (lainaus mediatiedotteesta 5.12.2014)
"Suomen Lähikauppa uudistaa kauppojensa työntekijöiden sopimusrakennetta.
Suomen Lähikaupan työntekijöiden sopimusrakenteen uudistaminen etenee. Jo vuoden 2013 lopulla Lähikauppa teki päätöksen siitä, että yrityksessä ei enää tehdä uusia tarvittaessa työhön kutsuttavien työsopimuksia. Nyt tarvittaessa työhön kutsuttavien työsopimuksista on päätetty luopua kokonaan. Päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että jatkossa käytetään vain työsopimuksia, joihin on määritelty vähimmäistyöaika. Työsopimukset, joita ole päivitetty toistaiseksi voimassa oleviksi tuntisopimuksiksi tullaan irtisanomaan. Yrityksessä käytiin yhteistoimintalain mukaiset neuvottelut, jotka päättyivät joulukuun 2014 alussa. Yritys irtisanoi 23.12.2014 kaikki tarvittaessa kutsuttavat työsopimukset. Muutoksen tavoitteena on tarjota lisätunteja kaupoissa vakituisesti työskenteleville osa-aikaisille työntekijöille, joiden työsopimuksessa määritelty enimmäistyöaika on alle 37,5 tuntia. "
Annetaan työtunnit etusijassa omille osa-aikaisille -- hienoa, tämä on se oikea suunta, jota olen vuosia jankannut! On ehdottomasti reilua ja oikeudenmukaista sekä yrityksenkin kannalta etu, kun yksikössä on omia, kaupan asiat tietäviä työntekijöitä. Tasoittumisjärjestelmä ja työehtosopimuksen sallimat joustot mahdollistavat etukäteen suunniteltaessa 9-10 tunnin päivittäisen työajan ja jopa 48 tunnin työviikon. Henkilöstöjohtajan ilmoituksen mukaan viime vuoden aikana on kokoaikaistettu yli sata työntekijää, enimmäkseen apulaispäälliköitä pääkaupunkiseudulla.

Lähikauppa lisää tunteja osa-aikaisille, karsii tarvittaessa töihin tulevia
"Suomen Lähikauppa aloitti 23.10. yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskevat tarvittaessa töihin kutsuttavia työntekijöitä. Heitä on nykyisellään runsaat 500. Tarkoitus on tarkastella mahdollisuutta tarjota tuntimääräinen työsopimus mahdollisimman monelle. Samalla nykyisille osa-aikaisille voidaan saada lisää tunteja, jopa kokoaikainen sopimus. Pääluottamusmies Kari Peltovirran mukaan on tärkeää, että käydään nykyinen työsopimustilanne tarkasti läpi, ja katsotaan, keille kaikille voitaisiin saada lisää työtunteja. Samalla järkeistetään työsopimusrakenteita" Lue lisää >

PAMin liittokokousvaalien äänestysaika on päättynyt.
Vaalien äänestystulos- ja prosentti julkistetaan tiistaina 21.4. PAMin hallituksen kokouksen jälkeen.
Kiitos kaikille ehdokkaille ja vaaleissa äänestäneille!"
Katso lisää Äänetys on loppunut

 

 

Minne menevät palvelut, sinne menee Suomi
Tavoitteenamme on tulevaan hallitusohjelmaan kirjaus, että Suomeen luotaisiin ensimmäistä kertaa palvelualojen ohjelma, jossa laaja-alaisesti linjattaisiin pitkäkestoisia toimia palvelualojen työllisyyden, kasvun ja toimintaympäristön kehittämisen osalta.
Katso lisää PAM eduskuntavaalit

 

Palvelualojen ammattilaiset!!!
Sinä ja työkaverisi päätätte nyt, ketkä päättävät PAMin linjasta. Varmista, että sinun ja muiden tuntemiesi pamilaisten ääni kuuluu liittovaaleissa - korkea äänestysaktiiviisuus oman ammattiliiton vaalissa on osoitus oman ammattisi arvostamisesta. Nettiäänestykseen tarvitset vain verkkopankkitunnukset - valtaasi ehdit verkossa käyttämään vielä sunnuntaina 12.4.2015

 

PAMin liittokokousvaalien äänestys on alkanut!
Nyt on aika valita 393 hyvää tyyppiä päättämään PAMin toiminnasta. Liittokokousvaalien äänestysaika on alkanut, ja jatkuu 12.4.2015 saakka. Nyt ei kannata koisata! Katso lisää Äänetys on alkanut!
Muista myös nettiäänestysmahdollisuus
Liittokokoukseen valitaan 393 kokousedustajaa päättämään mm. liiton linjauksista seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Äänestysaika on 23.3.-12.4.2015 Katso lisää www.pam2015.fi.

 

Itse olen ehdolla Häme-Pirkanmaan vaalipiirissä numerolla 1584.
Ajatuksiani palvelualojen parhaaksi: kokoaikatyö tulee olla ensisijainen vaihtoehto, palkkaus saatava lisävastuiden ja moniosaamisvaatimusten mukaiseksi, palvelualojen arvostusta nostettava sekä yhteiskunnan palveluiden, perhe- ja työelämän yhteensovittamista mahdollistettava enemmän.

 

Vaalikone aukeaa ehdokkaille 25.2. ja äänestäjille 11.3. Tutustu ehdokkaisiin, äänestä. Lue lisää >

Katso liittovaaliesitteeni pdf-muodossa tästä: Lue esitteeni tästä >
Katso "virallinen vaalivideoni" täältä.

 

Palvelualojen ammattilaiset!!!
Sinä ja työkaverisi päätätte nyt, ketkä päättävät PAMin linjasta. Varmista, että sinun ja muiden tuntemiesi pamilaisten ääni kuuluu liittovaaleissa - korkea äänestysaktiiviisuus oman ammattiliiton vaalissa on osoitus oman ammattisi arvostamisesta. Nettiäänestykseen tarvitset vain verkkopankkitunnukset - valtaasi ehdit verkossa käyttämään vielä sunnuntaina 12.4.2015

 

Katso "virallinen vaalivideoni" :)

Iso kiitos 'jakkeVII:lle' ideoinnista ja toteutuksesta!

Ehdokkaita vaalikoulutettiin:
Kuva vaalikoulutustilaisuudesta 23.1.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

PAM Liittokokousvaalit 2015
Lähde vetämään reippaita suuntaviivoja tulevaisuuden PAMille. Lyö lusikkasi hyvään soppaan ja asetu ehdolle PAMin liittokokousedustajaksi. PAMiin valitaan ensi keväänä uudet päättäjät. Jos haluat edustaa omaa alaasi ja ammattiryhmääsi, tee oikea siirto ja asetu ehdolle liittokokousvaaleissa. Ilmoittautumisaika päättyy 12.1.2015.

Suomen Lähikauppa oy:n luottamushenkilövalinnat kaudelle 2014-2015 päättyivät perjantaina 29.11. ääntenlaskentakokouksessa.
Länsi-Suomen alueella jatkavat samat henkilöt tehtävissään. Vaikka en tullut valituksi työsuojeluvaltuutetuksi, alueluottamusmiehen pestini jatkuu seitsemännelle kaudelle. Saan astua vuodenvaihteessa tämän ohella vielä isompiin saappaisiin, kun kollegani valitsivat minut Lähikaupan (kaupan työntekijöiden) pääluottamusmieheksi. Arvostan suuresti päätöstänne, kiitos tuestanne ja uskostanne kykyihini! Yhteistyössä kanssanne pyrin täyttämään saappaat niin hyvin kuin vain voin.

VSOP:n edustajistoon varasijalle
Vammalan seudun Osuuspankin ensimmäisen edustajiston vaalit ovat päättyneet 29.11. Nyt tuli vain varasija, mutta sitten 2017 uusi ponnistus!

PAMin hopeinen ansiomerkki


Ammattiosasto Pamina 003 ry:n syyskokouksessa 21.11.2013 jaettiin osaston hakemat ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n myöntämät ansiomerkit PAM ry:n ja sen jäsenten hyväksi tehdystä ammattiyhdistystyöstä.


Läsnä olleista merkinsaajista Sirkka-Liisa (edessä oik.) sai 20 vuoden merkin ja muut 10 vuoden merkit. Kiitän PAMia ja Pamina 003 ry:tä merkittävästä huomionosoituksesta!

Riita-asiat seisovat - vastakaiku​a ei löydy työnantaja​liitosta.
"Jos on työelämän erimielisyyksien ratkominen hidasta muutenkin, niin viime kuukausina se on ollut kaupan työntekijöiden asioissa jopa tuskallisen hidasta. "Mikään ei liiku", "sähköposteihin ei vastata", sanoo usea PAMin aluepäällikkö ja eri puolilla maata jäsenten asioita ratkova toimitsija."  PAM-lehti 20/2012 lue lisää >

Triton Suomen Lähikauppa Oy:n omistajaksi
Lähikaupan kehittäminen jatkuu vahvistetun strategian mukaisesti
Triton Fund III, sijoitusrahasto, joka sijoittaa Pohjois-Euroopassa sijaitseviin keskisuuriin yrityksiin, on allekirjoittanut tänään sopimuksen Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan ostosta. Myyjinä ovat IK Investment Partnersin hallinnoimat rahastot, Osuuskunta Tradeka-yhtymä ja Wihuri Oy. Järjestelyn toteutuminen edellyttää vielä kilpailuviranomaisten hyväksymistä. Lue lisää >

PaminaVinkki 4/2012:
Lue lehtijuttu tästä

SAK:n valtuusto to-pe 22.-23.11.:
2012 SAK valtuusto syksy - puheeni solidaarisesta palkkapolitiikastaLue puheeni tästä >
2012 SAK valtuusto syksy - puheeni työpaikkojen turvallisuuden lisäämisestä Lue puheeni tästä >
SAK:n sivut Lue tästä >

PAM HÄME-PIRKANMAAN ALUENEUVOTTELUPÄIVIEN JULKILAUSUMA :
Lue tästä >

Toimikunta ehdottaa sakkopalvelua muuntorangaistukseen tuomituille :
Oikeusministeriö. Lue lisää>

PAM-lehden 14/2012 paminat artikkelini:
Lähestymiskielto saatava: Lue juttu tästä (jpg) >

PAMin edustajiston syyskokous on Helsingissä 6.-7.11.2012.
Jos sinulla on mielessä jokin ajankohtainen palvelualoja tai sen työntekijöitä koskettava asia, jonka näet hyväksi nostaa esille yleiskeskustelun puheenvuorossa, voit lähettää minulle tekstin sähköpostiin alueluottis(a)gmail.com. Aihe voi liittyä vaikkapa lainsäädännön uudistamiseen tai sosiaalisiin etuuksiin. Kaikkeen, mihin iso liitto voi vaikuttaa. Itse tuon esiin työpaikkojen turvallisuusvajeen ja eri tahojen yhteistyön tilanteen korjaamiseksi.
"Edustajisto käyttää PAMissa ylintä päätösvaltaa päättämällä liiton toimintaa ohjaavista linjauksista. Se päättää liittokokouksessa liiton ohjelmasta ja valitsee liiton puheenjohtajan, varapuheenjohtajat ja hallituksen. Edustajistossa on 120 edustajaa, jotka PAMin jäsenet valitsevat salaisilla ja suhteellisilla vaaleilla. Edustajisto kokoontuu kahdesti vuodessa sääntömääräisiin kokouksiin. Toimikausi on neljä vuotta."

Viittaus avoimeen kirjeeseen yritysjohdolle aukiolojen laajentamisesta:
PAM-lehden 17/2011 Paminat-palstan artikkelissa mainitulla "kirjeellä firman johtoon" viitattiin allekirjoittaneen 11.8.2011 myyntiorganisaation johtoryhmälle lähettämään vetoomukseen harkita uudestaan heidän tekemää päätöstään laajentaa kauppojen aukioloja.
Vaikka johtoryhmälle suunnattu sähköposti oli ns. 'avoin kirje', on kyse kuitenkin yrityksen sisäisestä asiasta, ja siten en julkaise sitä verkossa. Vetoomuskirjeen saa lähikauppalainen tarvittaessa nähtäväksi olemalla yhteydessä allekirjoittaneeseen. Klikkaa kuva auki, aukeaa uuteen ikkunaan

 

Perjantai 29.11. on jännittävä päivä - silloin ratkeavat niin Lähikaupan luottamushenkilövaalien kuin Vammalan seudun OP:n edustajistovaalien tulokset!

Vammalan seudun Osuuspankin edustajiston vaalit

Edustajiston vaalien äänestys on päättynyt 17.11. Kiitos kaikille äänestäneille! Vaalien tulokset ja arvontojen voittajat julkaistaan 29.11.2013 pankkien konttoreissa ja vaalisivuilla op.fi:ssä.

 

Suomen Lähikauppa oy:n kauppojen luottamusmies-ja työsuojeluvaalit

Suomen Lähikaupassa käydään työsuojeluvaaleja Länsi-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa; Kaakkois-Suomessa äänestetään myös alueluottamusmiehestä. Äänestysaika päättyy 26.11. - muistathan käyttää äänioikeutesi!

Vaalikokouksessa 30.10.2013 todettiin Länsi-Suomen alueelle suoraan tehtäviin valitut: varatyösuojeluvaltuutetuksi Sari Pihlajaniemi, varaluottamusmieheksi Anne Caner ja alueluottamusmieheksi allekirjoittanut. Saamme edelleen jatkaa yhdessä tukenanne kaudella 2014-2015.Iso ja nöyrä kiitos puolestamme!

Alueella käydään työsuojeluvaltuutetun vaali kolmen ehdokkaan kesken. Olen yksi ehdolle asetetuista - kiitos luottamuksesta.

Alueella 4/Kaakkois-Suomi käydään vaali alueluottamusmiehestä ja työsuojeluvaltuutetusta kolmen ehdokkaan kesken. Postivaali suoritetaan 13.-26.11. Kaikki valinnat selvillä 29.11.2013 (ääntenlaskentakokous klo 9 alkaen). Muistathan äänestää! Postita äänesi viimeistään tiistaina 26.11...

Yrityskohtaisen luottamusmies-työsuojelusopimuksen mukaan alueluottamusmiehellä on vapautusaikaa 3pv/vko (ti-to) ja (alue)työsuojeluvaltuutetulla 3 pv/vko (ti-to). Mikäli sama henkilö hoitaa molemmat tehtävät, on hän päätoiminen luottamushenkilö (5pv/vko). Alueluottamusmiehet valitsevat keskuudestaan pääluottamusmiehen, jolla on 5pv/vko vapautusaikaa (ilman tsv-tehtävääkin).

Luottamusmiehen valinta perustuu Kaupan Liiton ja PAMin väliseen sopimukseen ja työsuojeluvaltuutetun perustuu lakiin, ja soveltamisohjeet on neuvoteltu Kaupan Liiton ja PAMin yhteistoimintasopimukseen.
http://www.pam.fi/fi/osallistu/luottamusmies/Sivut/Default.aspx
http://www.pam.fi/fi/osallistu/tyosuojeluvaltuutettu/Sivut/Default.aspx

PAMilainen työsuojeluvaltuutettu saa PAMin tarjoamaa jatkuvaa ja ajankohtaista työsuojelukoulutusta, sekä hänellä on mahdollisuus olla aktiivisesti mukana palvelualojen työsuojeluyhteistyössä eri tahojen kanssa. Varmistathan siis, että ehdokkaasi on pamilainen!

Äänestämällä pidät itsesi ja työtoveriesi puolta!

Kari, PAMin edustajiston jäsen

Suomen Lähikauppa oy:n kauppojen luottamusmies-ja työsuojeluvaalien ehdokasasettelu on päättynyt 29.10.2013

Suomen Lähikauppa oy:n kauppojen luottamusmies-ja työsuojeluvaalien ehdokasasettelu on päättynyt 29.10.2013.

Vammalan seudun Osuuspankin edustajiston vaalit 4.-17.11.2013.

Maanantaina 4.11. alkaa äänestys Vammalan seudun OP:n edustajiston vaaleissa. Omistajajäsenet saavat kotiinsa kirjeen, joka sisältää vaalimateriaalin ja äänestysohjeet.
Äänestysaika on 4.-17.11.2013 ja omaa ehdokasta voi äänestää joko netissä samalla, kun hoitaa asioitaan op.fi:ssä tai postittamalla äänestyslipun. Äänestää voi jokainen omistajajäsen, joka on liittynyt edustajiston vaalit järjestävän Osuuspankin omistajajäseneksi 28.6.2013 mennessä. Tiedätkö jo ketä äänestät?"
Lue lisää 1 -> Lue lisää 2 ->

Työpaikkojen turvattomuus suitsittava!" 12.9.2012

Työpaikkojen turvallisuuden parantamiseksi toimia "  Lue tästä > Kohuotsikoin tapahtuva ryöstöuutisointi ei auta lisäämään turvallisuutta koko palvelualalla. Työnantajien tulisi ehdottomasti panostaa työntekijämäärään ja/tai vartioinnin lisäämiseen nimenomaan sellaisiin työpaikkoihin, joissa on tapahtunut väkivalta-, uhka- tai häiriötilanteita, tai sellaisen vaara on todennäköinen. Nämä toimenpiteet toki aiheuttavat kustannuksia työnantajille, mutta miten voi mitata työntekijän kokemaa pelkotilaaja uhkatilanteen aiheuttamaa kuormitusta? Toisen työntekijän läsnäolo tuo turvallisuudentunnetta, ja mm. nopeuttaa hälytyksen tekoa. Rahallinen panostus turvallisuuden lisäämiseen esim. vartiointia lisäämällä on mielestäni kuluerän sijasta nähtävä investointina - kuten tallentava kameravalvontalaitteistokin. "
Palvelualojen uhka- ja väkivaltatilanteista.pdf

PAMin edustajiston syyskokous on Helsingissä 6.-7.11.2012.

Jos sinulla on mielessä jokin ajankohtainen palvelualoja tai sen työntekijöitä koskettava asia, jonka näet hyväksi nostaa esille yleiskeskustelun puheenvuorossa, voit lähettää minulle tekstin sähköpostiin alueluottis(a)gmail.com. Aihe voi liittyä vaikkapa lainsäädännön uudistamiseen tai sosiaalisiin etuuksiin. Kaikkeen, mihin iso liitto voi vaikuttaa. Itse tuon esiin työpaikkojen turvallisuusvajeen ja eri tahojen yhteistyön tilanteen korjaamiseksi.

"Edustajisto käyttää PAMissa ylintä päätösvaltaa päättämällä liiton toimintaa ohjaavista linjauksista. Se päättää liittokokouksessa liiton ohjelmasta ja valitsee liiton puheenjohtajan, varapuheenjohtajat ja hallituksen. Edustajistossa on 120 edustajaa, jotka PAMin jäsenet valitsevat salaisilla ja suhteellisilla vaaleilla. Edustajisto kokoontuu kahdesti vuodessa sääntömääräisiin kokouksiin. Toimikausi on neljä vuotta."

SAK:n valtuuston puhe
Tässä 23.-24.5. SAK:n valtuustossa pitämäni puhe, jossa korostin euromääräisten korotusten olevan solidaarista palkkapolitiikkaa; ei syrji matalapalkkaisia ja naisvaltaisia aloja kuten prosenttikorotukset. Yleiskeskustelussa pamilaiset pitivät kahdeksan kaikenkaikkiaan 28 puheenvuorosta - hyvä me! Lue puhe tästä >

Aukiolot laajenevat ja yksintyö lisääntyy...

Onko järkevää? lue lisää >

Nöyrin kiitokseni.

Lähikaupan luottamusmiesvaalit ratkesivat keskiviikon 30.11.2011 ääntenlaskentakokouksessa. Valtaosa Länsi-Suomen äänestäneistä katsoi, että minulle kuuluu edelleenkin valtakirja hoitaa jäsenten työsuhdeasioita ja yleisesti olla kehittämässä työelämää kontaktiverkostoni kautta. Ilmeisesti kohtuullisen hyvin olen siis pystynyt hoitamaan tehtävääni kymmenen vuoden kokemukseni tuomalla osaamisella, näkemyksellä ja rohkeudella. Nähtiin mielipiteet ja kannanotot sekä faktat ja aidot tekemiset. Edustan edelleenkin kaikkia alueeni pamilaisia ja olen heidän apunaan työsuhdekysymyksissään - ammattimaisesti ja luottamuksella.

Kiitos.

Terveisiä SAK:n valtuustosta Kiljavalta!

SAK:n palkkapoliittiset linjaukset - hallituksen lausunto "Raamisopimusta edeltävissä neuvotteluissa SAK piti esillä nais- ja matalapalkkaerien tarpeellisuutta. Erinäisiä malleja näiden tasa-arvoerien toteuttamiseen kehiteltiin yhteistyössä jäsenliittojen kanssa. Tällä kertaa työnantajien kategorinen vastustus kuitenkin esti tällaisten erien sisällyttämisen sopimuksen palkankorotusraameihin."

Vastentahtoista osa-aikaisuutta ja alhaisia palkkoja - missä palvelualojen työnantajien arvostus työntekijöitään kohtaan??

Puheeni valtuustossa Lue lisää >

Suomen Lähikaupan luottamusmies- ja työsuojeluvaalien äänestys päättymässä!

Postita änestysliput ehdottomasti viimeistään maanantaina 28.11., jotta ne ehtisivät perille keskiviikoksi 30.11. vaalitoimikunnan kokoukseen.
Vain äänestämällä voit vaikuttaa siihen, ketkä puolustavat työntekijöiden etuja!

Suomen Lähikauppa oy:n luottamusmies- ja työsuojeluvaalit 2011: pamilaisten ehdokkaiden esittelyitä:

Länsi-Suomen edunvalvontarintama -esite
Kari alueluottamusmieheksi -esite

PAM-lehden 17/2011 Paminat-palstan artikkeli:

" Siwojen ja Valintatalojen aukiolojen venyttämisestä lue lisää> "

Luottamusmiesvaalit 2011

Alueluottamusmiesvaalit 2011

- Yrityskohtaisen sopimuksen mukaisesti Suomen Lähikauppa Oy:ssä valitaan kaudelle 01.01.2012 - 31.12.2013 viidelle luottamusmies- ja työsuojelualueelle kullekin alueluottamusmies ja varaluottamusmies sekä työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua. Alueluottamusmiehet valitsevat myöhemmin keskuudestaan yrityksen luottamusmiehen (pääluottamusmiehen) ja työsuojeluvaltuutetut päätyösuojeluvaltuutetun

Työsuojeluvaalit 2011

- Suomen Lähikaupan luottamusmiesvaalien kanssa rinnakkain järjestetään myös työsuojeluvalinnat (valtuutettu ja kaksi varavaltuutettua). Kaikilla työpaikan työntekijöillä on työsuojelun valvontalakiin perustuva mahdollisuus osallistua valintaan ja tulla valituksi tehtäviin. Pamilaisten ay-aktiivien ja liiton yhteinen näkemys on, että kaikilla pamilaisilla työpaikoilla on luottamusmiehen lisäksi myös pamilainen työsuojeluvaltuutettu. Näin valtuutetulla olisi näin mahdollisuus osallistua liiton tarjoamaan jatkuvaan työsuojelukoulutukseen ja ammattitaidon lisäämiseen sekä Suomen suurimman ammattiliiton aktiiviseen työsuojeluyhteistyöhön työnantajaliiton ja muiden toimijoiden kanssa. Näin työntekijöiden edut tulevat parhaiten turvattua. Lisätiedot täältä

Anne Caner -työsuojeluvaltuutetuksi

Lue lisää >:

"Nenäpäivänä oikealla asialla"

 

Teesit ja kannanotot arkisto:

27.11.2012: Yle uutiset
PAMin edustajistoon syksyllä 2012 laatimani ja muiden Häme-Pirkanmaan edustajien kannattama aloite on huomioitu jopa valtakunnan mediassa! :)
http://yle.fi/uutiset/kauppa-_ja_kioskityon_riskit_kasvavat/6391528  

Ryöstöt otetaan vakavasti - PAMin verkkosivuilta Suomen Lähikaupan vt. turvallisuuspäällikön ja päätyösuojeluvaltuutetun haastattelu 27.8.2012

Muutamat lehdet ovat elokuun 2012 lopulla haastatelleet muiden kaupan yritysten työntekijöiden lisäksi mm. Lähikaupan henkilöstöä, ja jossain artikkeleissa on mainittu mm. mahdollisista laiminlyönneistä jälkihoidon järjestämisessä ja poliisin toiminnassa. 'Pelkkänä' luottamusmiehenä en kuulu Suomen Lähikaupan työsuojeluorganisaatioon ja Länsi-Suomen työsuojeluvaltuutettu toimii omillaan, mutta pitkäaikaisena henkilöstön edustajana ja PAMin hallintoon kuuluvana luonnollisesti olen huolissani työntekijöistä ja työnteon turvallisuudesta ja työssä viihtymisestä. Olen ollut lehdissä mainituista teemoista elokuussa yhteydessä yrityksen viestintäjohtajaan ja vt. turvallisuuspäällikköön, joka vastasi yhdessä päätyösuojeluvaltuutetun kanssa PAM-lehden haastatteluun. Vastaukset luettavissa PAMin verkkosivuilla www.pam.fi/fi/uutiset/sivut/Ryostototetaanvakavasti.aspx . Vt. turvallisuuspäällikkö Tiaisen tuntevana uskon, että hän laittaa rattaat pyörimään; työsuojeluorganisaatio jalkautetaan kentälle, sekä toimintaohjeiden ja -mallin noudattaminen jatkossa varmistetaan. Ehdottoman tärkeää olisi, että yrityksen johto ja turvallisuusvastaava saavat nopeasti tiedot ei pelkästään ryöstöistä, vaan kaikista uhka- ja häiriötapahtumista sekä läheltä piti -tilanteistakin. PAMin verkkosivut - Ryöstöt otetaan vakavasti.pdf

SAK:n valtuuston puhe

Tässä 23.-24.5. SAK:n valtuustossa pitämäni puhe, jossa korostin euromääräisten korotusten olevan solidaarista palkkapolitiikkaa; ei syrji matalapalkkaisia ja naisvaltaisia aloja kuten prosenttikorotukset. Yleiskeskustelussa pamilaiset pitivät kahdeksan kaikenkaikkiaan 28 puheenvuorosta - hyvä me! Lue puhe tästä >

" Viittaus avoimeen kirjeeseen..."

Viittaus avoimeen kirjeeseen yritysjohdolle aukiolojen laajentamisesta:
PAM-lehden 17/2011 Paminat-palstan artikkelissa mainitulla "kirjeellä firman johtoon" viitattiin allekirjoittaneen 11.8.2011 myyntiorganisaation johtoryhmälle lähettämään vetoomukseen harkita uudestaan heidän tekemää päätöstään laajentaa kauppojen aukioloja. Vaikka johtoryhmälle suunnattu sähköposti oli ns. 'avoin kirje', on kyse kuitenkin yrityksen sisäisestä asiasta, ja siten en julkaise sitä verkossa. Vetoomuskirjeen saa lähikauppalainen tarvittaessa nähtäväksi olemalla yhteydessä allekirjoittaneeseen. Klikkaa kuva auki, aukeaa uuteen ikkunaan

 

- PAMin edustajiston 13.-14.11.2008 päätöslausumasta lainaus "yksintyöskentelyn vähentäminen ja väkivallan uhkan torjuminen":
 "PAMin edustajiston kanta kauppojen aukioloaikojen muuttamiselle on pääosin kielteinen eikä laajentamiselle ole tarvetta. Edustajisto on tyytyväinen, että PAM ja Suomen Kaupan Liitto ovat neuvotelleet yhdessä asiasta ja halunneet löytää ratkaisun. Tämä osoittaa, että työntekijät ovat kantaneet vastuunsa järkevän vaihtoehdon löytämiseksi. Neuvotteluja jatkettaessa pitää keskusteluissa olla mukana sekä lainsäädännön että työehtojen muutokset. Erityisesti edustajisto korostaa yksintyöskentelyn vähentämiseen ja väkivallan uhkan torjumiseen liittyvien ratkaisujen tärkeyttä."
 Kari
 (vuodesta 2002 edustajiston jäsenenä olleena nämä päätöslausumat hyväksymässä ja näiden kohtien takana)

- Jatkuva aukiolojen laajentuminen huolestuttaa:

PAMin edustajiston kokous 3.-4.6.2009 totesi julkilausumassaan seuraavaa: ”Edustajiston mielestä päivittäistavarakauppojen aukioloja ei olisi ollut tarvetta laajentaa, koska se vaikeuttaa palvelualojen työntekijöiden työn ja perhe-elämän yhteensovittamista”. Eduskunnan marraskuussa 2009 päättämä ja 1.12.2009 voimaan tullut uusi liikeaikalaki mahdollistaa entistäkin laajemmat aukiolot, mutta liiketoimintaa muutettaessa toivon työnantajien huomioivan myös ruohojuuritason työntekijät – ne tavalliset ihmiset. lue lisää >
Nykyinen liikeaikalaki siis sallii pienille kaupoille lähes vapaat aukiolot, ja työnantajat vetoavat direktio-oikeuteensa kun yksipuolisesti vain päättävät muutoksista. Muutoksen vaikutuksista kyllä toki yt-lain velvoittamana (onneksi edes) keskustellaan, mutta päätöstään eivät firmat muuta. lue lisää >

- Edustajisto 2007 - kannanotto: Katso tästä> kannanottoni.

Vetoomukset:
- Vetoomus ministereille: Sakkojen muuntorangaistuksen palauttamisesta lue lisää >